Кметът Димитър Николов награди най-добрите проектни идеи на тема „Създаване на софтуерни приложения за спорт и забавления“

15 отбора на общо 59 бургаски студенти и ученици се бориха в реално време, за да реализират оригинални прототипи на мобилни приложения за спорт, фитнес или физическа активност на открито като превенция в борбата срещу стреса и уседналия начин на живот на младите хора.

През цялото време на тридневния Хакатон участниците разчитаха на помощта и професионалния съвет, както на своите преподаватели и ментори, така и на експертите от ИКТ Клъстер Бургас и лично на неговия председател Петко Георгиев.

„Виждам страхотен потенциал в екипите и участниците в Хакатон 2018 и се ангажирам да развием техните умения и знания с последващи обучения, както и възможности за професионален ангажимент“, заяви Петко Георгиев.

Софтуерните разработки и работата на отборите бяха оценявани от експертно жури по 5 критерия: оригиналност на идеята, работеща функционалност, качество на програмния код, потребителски интерфейс и потенциал на приложението.

Организатор на „Хакатон Бургас 2018“ бе Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в партньорство с Община Бургас и много компании и организации в ИКТ сектора. От името на най-новият член на ИКТ Клъстер Бургас – ICB България, Петко Георгиев връчи специална награда на отбор Enigma 2.0 с тяхното мобилно приложение.

По време на събитието беше подписан и тристранен меморандум за сътрудничество в областта на ИКТ между Община Бургас, Индустриален и логистичен парк – Бургас и Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/.