Кметът Димитър Николов получи авторитетната награда на Българската аутсорсинг асоциация и това стана броени дни след като Бургас бе обявен за най-добрия град за живеене в България според Дарик радио и неговите слушатели.

Българската аутсорсинг асоциация (БАА) връчи отличия в 13 категории в своя конкурс за аутсорсинг, иновации и технологии. За пета поредна година жури от чуждестранни професионалисти и лидери в сектора на информационните и комуникационни технологии наградиха най-добрите български примери за най-добър технологичен работодател, най-добри компании в областта на изнесените услуги и софтуерния развой, както и най-добри проекти и продукти, и др.

Кметът на Бургас Димитър Николов получи наградата на БАА за технологичен град на 2018 г. за успешните усилия на местната власт, бизнес и академична общност за развитие на софтуерните таланти, високи технологии и привличане на компаниите в града.

Малка част от изключителните усилия на града и на бургазлии през последните години са създаването на новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, развитието на безплатната лятна IT академия за ученици и студенти и други образователни формати, активната и успешна работа на ИКТ Клъстер – Бургас за подкрепа на IT и предприемаческа екосистема в града и много други.

В категория „Иновации в технологиите“ журито присъди наградата на пловдивската фирма Програмиста, която с разработената система за изграждане на 3D модел на човешкото тяло, спечели и отличието за „ИТ продукт на 2018 г.“.

На снимката: кметът на Бургас Димитър Николов, председателят на БАА и бургазлия Ивайло Славов и председателят на ИКТ Клъстер – Бургас Петко Георгиев. Плътно до тях са Иван Портних, кмет на Варна, Доброслав Димитров, председател на БАССКОМ, и Пламен Цеков, CEO на ScaleFocus.

Награда за стартираща фирма на 2018 г. получи Cargotec България, която през септември 2017 г. откри глобален център за бизнес услуги в София. За технологичен работодател на 2018 г. бе обявена Experian България, Scale Focus също спечели две награди тази година – за най-иновативното работно място на своите служители, които сами са проектирали средата, в която ще се чувстват най-удобно, както и за най-добър научно-развоен (R&D) център.

За доставчик на аутсорсинг услуги на 2018 г. бе обявена компанията BULPROS, заради доказаните способности да предоставя добавена бизнес стойност на своите клиенти, реализирайки най-добрите практики и подпомагайки устойчивия ръст на целия сектор у нас.

Наградата за център за споделени услуги на 2018 г., работещ в България, бе дадена на Cargill. Технологична бизнес сграда на годината е новият модерен център „Полиграфия“ в София. Наградата за „ИТ проект на годината“ грабна Lirex, a софтуерна компания на 2018 г. е EPAM Systems.

Добрата новина е, че поне половината от наградените в конкурса компании присъстват успешно в Бургас или имат близки планове да го направят.

Представителите на IT и Outsourcing бизнес заявиха, че софтуерният сектор расте с от 12 до 18% годишно през последните 10 години и плаща средно възнаграждение на своите служители, често над 4 пъти по-високо от средното за страната.

„Предизвикателства пред нашата индустрия са предимно положителни и са решими от нашите задружни усилия“, заяви Ивайло Славов, председател на БАА и допълни, че „в условията на новата индустриална революция иновациите и дигитализацията могат светкавично да спомогнат дори и на малките компании в сектора да излязат по-бързо на световната сцена от други, които сами определят себе си за лидери“.

Според него основното предизвикателство пред повечето индустриални сектори у нас е, че трябва бързо да се дигитализират, в противен случай ще са неконкурентоспособни и бързо могат да загубят бизнеса си.

Ивайло Славов благодари на местните власти в Бургас и Варна за свършената огромна работа през последните години за развитието на бизнеса, включително чрез създаването на нови училища, академии, инфраструктура и т.н.