Тема на Хакатона бе „Цифровият град и Аз“, а събитието бе открито от еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и кмета Димитър Николов

Водещото технологично събитие в Бургас през месец май 2018 г. се случи благодарение на успешната синергия между бизнеса, академичната общност и местната власт. Активна роля за мотивирането на участниците да творят и създават работещи софтуерни решения бе на ИКТ Клъстер – Бургас, организацията която подкрепя информационния и комуникационен бизнес в Бургас и България.

Големите победители в състезанието, което се проведе на 28 и 29 май в Бургаския свободен университет, бяха екипите на Purple и UnaCoin. Отборът на Purple от РУ „Ангел Кънчев“ разработи мобилно приложение на бургаските плажове, свободните чадъри, температурата и флаговата сигнализация, за което получиха наградата на еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел – да бъдат нейни гости по време на Европейската седмица на програмирането в Брюксел през октомври.

Наградата на Журито отиде при отбора на UnaCoin от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, второто на „DogGo“ и две трети места – „Dion“ и „UnitZero“. В рамките на два дни 85 участници от 4 университета и 5 професионални гимназии, разпределени в 18 отбора търсиха софтуерни и бизнес решения за приложения, свързани с цифровото градското развитие и териториите с водни пространства.

Направленията, в които се състезаваха екипите бяха: Е-кология и водни пространства, Е-туризъм в града, Е-дебати и гражданско участие, Е-инфраструктура за всеки, Цифрово образование, Цифрови услуги в администрацията и Смарт е-нергийни източници.

„Избрах хакатонът да се проведе в Бургас, защото е град, който задава ритъма, а другите го следват. Цифровизацията дава възможности за икономически растеж и нови работни места“, сподели комисар Мария Габриел.

„ИКТ Клъстер – Бургас е изключително щастлив от проведения ХАКАТОН@БСУ, който затвърждава репутацията на Бургас като атрактивен ИТ център в България. Мога да ви уверя, че компаниите и организациите от Клъстера внимателно следихме всеки един от отборите и младите специалисти, и много скоро много от тях ще могат да продължат професионалната си реализация при нас“, заяви Петко Георгиев, еправител на ИКТ Клъстер – Бургас.

Всички участници получиха награди от Община Бургас и от партньорите на БСУ в хакатона – белгийският инвеститор Кодифик, софтуерната компания Технологика, членовете на ИКТ Клъстер Бургас, Иновационни системи Бургас, Биг Бой пица. Всеки участник получи безплатен билет за най-голямото технологично събитие на Балканите УЕБИТ в Арена Армеец на 27 юни 2018.