През последните две години в Бургас и региона се случват интересни и важни събития. Нови ИТ компании навлизат на местния пазар, откриват офиси и наемат квалифицирани служители. Създават се нови бизнеси, предприемаческата активност нараства и много от компаниите стимулират проекти, свързани с инициативи на своите екипи. Водещ, разбира се, е секторът на информационните и комуникационни техноло-гии, а повишената активност се дължи освен на добрата местна икономика, но и на една успешна неправителствена организация – ИКТ Клъстер – Бургас, която обединява над 30 международни и български организации в областта на дигитал-ния бизнес и технологии.

В основата на Клъстера са стремежът към развитие на благоприятна среда за бизнес, повишаване квалификацията на служителите и студентите, както и ефективно взаимодействие с местната и държавна администрация. Създаден след дълъг процес на обсъждане и анализи, точно на 4 октомври 2016 г. – рождения ден на известния българин Джон Атанасов, създател на съвременния компютър, ИКТ Клъстер – Бургас не спира да трупа успешни проекти и визии за бъдещето на бизнеса в Бургас и България. Млад на години, но богат на иновативни инициативи, ИКТ Клъстер – Бургас извоюва бързо своето признание на национално ниво. В началото на 2018 г. Клъстерът е съучредител на Федерацията за цифрово бъдеще на България, а Петко Георгиев, е избран и за съпредседател на Федерацията, която обединява най-големите ИКТ клъстери в страната.

Петко Георгиев e инициатор и управител на Клъстер „Информационни и комуникационни технологии – Бургас”. Работи в областта на информационните технологии вече близо 10 години, той е млад предприемач, общински съветник и общественик. Част от успешните инициативи на Клъстера са осигуряване на безплатно обучение за ученици и студенти, привличане на едни от най-големите компании в бранша в Бургас и създаване на модерни бизнес и конферентни условия в региона. Мечтата му е да превърне Бургас в привлекателен IT центъ спомощта на своите партньори и колеги. Неговата мисия е: Да превърнем Бургас в новата „силициева долина“ на атрактивните IT центрове в България.

Благодарение на ИКТ Клъстер – Бургас в морския град са открили свои представителства или разширяват бизнеса си редица ИТ компании. Голяма част от тях като Sutherland, Scale Focus, BULPROS, GenSoft, ICB и 2 Плюс България са и
негови учредители и членове. Сред успешните инициативи на Клъстера досега са създаване на първите Viber стикери за Бургас, свалени и използвани от над 100 000 потребители само за първите два месеца след старта си, VR приложение за историческите забележителности на Бургас, показващо градската среда чрез занимателна виртуална реалност, както и БУЛЕВАРТ – Творческата мрежа на сетивата, който събира бизнеса и творците в Бургас да създават изкуство заедно и максимално близо до хората. Ето и някои от интересните проекти и инициативи, които предстоят в Бургас, благодарение на Клъстера.

Ефективна подкрепа за предприемачеството – мащабен проект за подкрепа на хората, които искат да развиват собствен бизнес в Бургас и Югоизточна България, който се осъществява в партньорство с Комуникационна агенция PRoWay. Той е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и предвижда изключителни усилия към намиране, мотивиране, обучение и индивидуално консултиране на бъдещи предприемачи. В момента се реализират информационна кампания и срещи с потенциалните предприемачи, предстои стартирането на съвременна обучителна програма по предприемачество с ключови лектори, а в последната фаза на проекта – с всеки предприемач ще се работи индивидуално за създаване на ефективен бизнес план и стартиране на бизнес.

Иновативен трудов портал – ITO.BG е проект, подкрепен от ИКТ Клъстера и който предстои да бъде финализиран, ITO.BG дава възможност на млади IT специалисти от Бургас да работят дистанционнo за водещи немски компании, без да напускат
родния си град. Амбицията на създателите на портала е да разширят географския обхват на компаниите и бургаските експерти да могат работят за компании от целия свят.

ИКТ Клъстер – Бургас започва да работи активно с BESCO – Българската Startup Асоциация за развитието й в Югоизточен регион и стимулиране на успешната предприемаческа култура. Логичното партньорство между двете организации създава много възможности и отваря нови хоризонти пред българските предприемачи.

Мотивирани, че успешното предприемачеството е въпрос и на дух, но и на условия – ИКТ Клъстер – Бургас е в основата и на първия бургаски проект за споделено работно пространство, който до няколко месеца ще бъде дом на предприемачите,
предоставяйки им съвременни високотехнологични решения и среда за креативна комуникация. На централно и ключово място в Бургас, на метри от морския бряг се изгражда CoWorking Space, който ще впечатли и най-претенциозните дигитални номади, които търсят своя малък офис или споделено работно място.

Развитие на иновативните клъстери е следващата амбиция на ИКТ Клъстер – Бургас, за която в момента са отворени няколко финансиращи прозореца, както от българските оперативни програми, така и на международно и корпоративно ниво. Участието с експерти в обсъжданията в работни групи и по време на публични събития, както и в промоцията на тази инициатива сред компаниите и организациите в България е важна част от стратегическите планове на Клъстера.

Подкрепа за дигиталната трансформация в региона чрез Дигитални иновационни хъбове е най-новата посока в развитието на ИКТ Клъстер Бургас. Тя цели ускорено прилагане на концепцията, принципите и инструментите на Индустрия 4.0, както и използването на модерни цифрови решения от компаниите и организациите, развитието на дигиталната култура. Ще бъде изградена лаборатория за таланти с ресурсен център, който да задоволява нуждите на бизнеса.

Според Петко Георгиев в Бургас има млади хора с потенциал и възможности. Това е нещото, което го мотивира много през годините, да създава и да развива с помощта на своя екип и партньори, атрактивни условия и среда за хората, които имат свежи идеи за инициативи и проекти за собствен бизнес. „Мога да кажа, от първо лице, че хората в Бургас са активни, търсят възможности за успешна работа и бизнес тук в града и не спират да учат и да повишават своите
умения. И в тази връзка, IT бизнесът е една от най-добрите възможности за реализация, които ни предлага днешния ден“, споделя той.

Източник: Списание ENTERPRISE