60 студенти, обучаващи се в специалности от IT сектора в двата бургаски университета, ще бъдат финансово подпомогнати от Община Бургас. Това предложение на кмета Димитър Николов получи  одобрението на местния парламент.

„Като отговорна местна власт, ние сме длъжни да отговорим на очакванията на бизнеса и подпомогнем обучението на конкурентни за съвременните условия специалисти, като по този начин увеличим шансовете на Бургас да бъде избран като подходящо за инвестиции място. Практиката показва, че привличането на големи компании в тази област пряко се влияе от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия им кадрови ресурс.“ мотивира решението си Николов.

„Подкрепяйки тази докладна ще създаден условия за добра база и устойчив IT бизнес в Бургас. Вярвам, че Бургас може да отговори на високите изсиквания на бизнеса. Крайния резултат – интелектуален продукт, добро заплащане, чиста природа и възможност на младите си остават в града.“ заяви общинският съветник Петко Георгиев.

Той припомни, че България е в ТОП на международоните класации за най-привлакателните IT сорсинг дестинации, а Бургас наскоро спечели награда за “Аутсорсинг град с най-висок потенциал за развитие”