На 27 септември 2024 г., Burgas Digital 2024 обедини близо 200 професионалисти от технологичния сектор, академията и публичния сектор. Конференцията не беше просто форум за дискусии по теми като изкуствен интелект и зелени иновации чрез AI, но и платформа, която затвърди Бургас като дигитален център на България.

Откриването бе белязано от присъствието на Димитър Николов (Кмет на Бургас), Зорница Русинова (Председател на Икономическия и социален съвет), и Тодор Младенов (София Тех Парк). Те поздравиха събралите се за постигнатите успехи на дигиталната екосистема на региона. Специална реч бе изнесена от Петко Георгиев – основател и председател на ИКТ Клъстер Бургас и DIGIHUB, който подчерта важността на сътрудничеството между местната власт, академията и бизнеса:

„Дигиталната екосистема, която изградихме тук, не е само резултат от визията ни за бъдещето. Тя е символ на общата ни амбиция да превърнем Бургас в технологичен център от международно значение. 8 години от създаването на ИКТ Клъстер Бургас и 4 години от основаването на DIGIHUB доказват, че заедно можем да постигнем много повече.“

Burgas Digital 2024 включваше ключова лекция на Доброслав Димитров (BRAIT), който разгледа бъдещето на изкуствения интелект и трансформацията на индустриите. Панелните дискусии привлякоха вниманието към теми като зелени иновации чрез AI и иновации в публичния сектор, където водещи експерти обсъдиха конкретни решения и възможности за развитие на дигиталната инфраструктура в региона.

Събитието предложи и два уъркшопа с Министерството на иновациите и растежа (МИР), които бяха изключително полезни за клъстерите и цифровите хъбове. Участниците получиха ценна информация за предстоящото подписване на договори между хъбовете и министерството през октомври, както и за предстоящата програма за финансиране на клъстерите до края на годината.

Конференцията завърши с празненство по случай 8-годишнината на ИКТ Клъстер Бургас, което включваше тържествени поздравителни адреси от AIBEST, BRAIT и ИКТ Клъстер Варна. Гостите се насладиха на празнична торта, музика и танци на терасата на Central Park, където Петко Георгиев приветства всички с думите:

„Имаме късмет да споделяме успехите си с толкова много партньори и членове. Това е традиция, която ни свързва и ни кара да гледаме напред към нови възможности.“

Burgas Digital 2024 отново показа, че Бургас е на път да се утвърди като дигитален център не само на България, но и на международно ниво.